Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Δραπετεύοντας από το Μάτριξ...


γράφει ο Βασίλης Πανδής
enomenoi-ellines.blogspot.gr 
 

Τι μας κρατά δεμένους; Γιατί δεν σπάμε τα δεσμά μας;
Ποιοί δεν μας αφήνουν;
Δεν θέλουμε εμείς να τα σπάσουμε για να μην ξεβολευτούμε; Μα από τι να "ξεβολευτούμε"; Από την σκλαβιά; (!)

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που στροβιλίζονται στο μυαλό μου...
Για να μπορέσετε να διαβάσετε όμως παρακάτω και να γίνουν ευκολότερα κατανοητά αυτά που γράφω, δείτε την "Αλληγορία του Σπηλαίου" διατυπωθείσα από τον Πλάτωνα:


Με την αλληγορία αυτή, ο Πλάτων προσπαθεί να μας εξηγήσει με τον πιο απλό τρόπο την διαχρονική σκλαβιά, η οποία θέλει και έχει τον άνθρωπο νοητικά σιδηροδέσμιο μέσω των διαφόρων κοινωνικοπολιτικών ή ιδεολογικών στερεοτύπων και καθεστώτων.
Ο Πλάτωνας διατυπώνει την ιδέα ότι όλοι ζούμε "κοιμισμένοι" και πλήρως υποταγμένοι στις καθεστηκυίες απόψεις.
Ζούμε αμέτοχοι και παρακολουθούμε τις "σκιές" που αναπαρίστανται στους τοίχους που υψώνονται εμπρός μας...

Κάποια στιγμή βέβαια, μερικοί θα δραπετεύσουν από το "σπήλαιο" και θα δουν τον πραγματικό κόσμο... Όταν όμως θα επιστρέψουν για να αναγγείλουν εν μέσω ενθουσιασμού στους φίλους ή την οικογένειά τους το τι αντίκρυσαν, θα συναντήσουν την απόρριψη και τις λοιδωρίες του κοινωνικού τους περιγύρου...
Έτσι, βλέπουμε πως οι ζώντες στο "σπήλαιο" όχι μόνο δεν είναι ικανοί να δεχθούν τις νέες επαναστατικές ιδέες που θα τους παρουσιαστούν, αλλά θα απορρίψουν με τον χειρότερο τρόπο αύτον που θα τις εισάγει!
Αυτό που λέει δηλαδή ο Μορφέας στον Νίο (για να μιλήσουμε και με όρους Μάτριξ) ότι κάποιοι από αυτούς τους συνανθρώπους που προχωρούν σαν υπνωτισμένοι στους δρόμους, δεν είναι έτοιμοι να "αποσυνδεθούν" (sic) από τον κόσμο του Μάτριξ...

Το Μάτριξ παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Αλληγορία του Σπηλαίου που παρουσίασε ο Πλάτων στην "Πολιτεία". Ουσιαστικά αποτελεί μια σύγχρονη αλληγορία της... αλληγορίας.
Απλά προφανώς οι δημιουργοί της ταινίας αισθάνθηκαν την ανάγκη να μεταφέρουν τις εξιστορήσεις του Πλάτωνος σε μια πιο "γνώριμη" εποχή, καθώτι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία - έστω και σε μορφή συμπυκνωμένη και αλληγορίας - θα έπεφτε ολίγον βαριά στο συνηθισμένο σε σαχλοχολιγουντιανές αρλουμπολογίες και κάθε είδους "αμερικανιές", φιλοθεάμον κοινό.

Όποιος λοιπόν αποδεσμευθεί από το "σπήλαιο" - ή αν θέλετε, Μάτριξ - θα τρέξει ενθουσιασμένος να αφυπνίσει και τους γνωστούς του. Δεν θα είναι όμως εύκολο κάτι τέτοιο. Θα αντιληφθεί πως ο ήχος του πραγματικού ξυπνητηριού δεν είναι εύηχος και σε πολλούς δεν αρέσει...

Τι κάνουμε όμως όσοι είμαστε πρόθυμοι να "δραπετεύσουμε";

Θα κοιτάξουμε να υποβάλλουμε εαυτούς, σε μια διαδικασία αναζήτησης, προβληματισμού και σκέψης.
Πρώτον και πιο εύκολο (ή μήπως όχι και τόσο;): ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ! Δεν χάνεις και τίποτα... Αντιθέτως! Γλιτώνεις πολλές ώρες τις οποίες μπορείς να αφιερώσεις στην οικογένειά σου και στους γύρω σου. Τις ειδήσεις, δεν είναι αναγκαίο, να τις παρακολουθείς στην τηλεόραση. Υπάρχουν δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες) αξιόλογα ιστολόγια στο διαδίκτυο ή ακόμη και κάποιες (αλλά δυστυχώς λίγες) ανεξάρτητες εφημερίδες. Ορίστε λοιπόν μια εναλλακτική πηγή ενημέρωσης (χωρίς φυσικά αυτό που λέω για τα ιστολόγια, να σημαίνει ότι πρέπει να τα αναγάγουμε σε "ευαγγέλια". Όπως σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής υπάρχουν τα καλώς και τα κακώς κείμενα, έτσι και στην περίπτωση του διαδικτύου. Αλλά έλεος! Μην μου πείτε πως δεν διαθέτετε ούτε μια σταλιά κριτικής σκέψεως! Τότε δεν θα έφταιγε η τηλεόραση που σας "τούμπαρε" και ψηφίσατε τα ορφανά του μνημονίου, αλλά το... ξερό σας το κεφάλι!)

Δεύτερος σταθμός η ταπείνωση του "εγώ". Η ταπεινόφροσύνη είναι το παν. Μόνο η ταπεινότητα και η άμεση "φίμωση" της αλαζονείας που φωλιάζει στα στήθια μας, είναι ικανές να αφήσουν το μυαλό μας να είναι "ανοιχτό" έτσι ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. ("Απ' όλες τις νίκες, η πρώτη και η άριστη είναι να νικά κανείς τον εαυτό του!", Πλάτων)

Επόμενος σταθμός: Διάβασε! Κατέβασε όλα τα σκονισμένα και σκοροφαγωμένα βιβλία των αρχαίων ημών προγόνων και άνοιξε τα μάτια σου. Διάβασε δυο και τρεις φορές την κάθε πρόταση τόσο από το πρωτότυπο όσο και από την νεοελληνική απόδοση μέχρι να μπορέσεις να κατανοήσεις τι πραγματικά εννοεί ο γράφων.
Μην ξεχνάς πως το κατεστημένο της εποχής, τις ριζοσπαστικές ιδέες φιλοσόφων όπως του Σωκράτη και των μαθητών του, τις ήθελε απαγορευμένες και όχι προσβάσιμες στις πλατιές λαϊκές μάζες. Αλήθεια, τον Σωκράτη δεν τον πέρασαν από μια δίκη-παρωδία, για να τον εξαναγκάσουν να σκοτωθεί; Φανταστείτε λοιπόν, πόσο "έτσουζαν" τους τότε κρατούντες οι απόψεις αυτές. Οι φωνές που καλούσαν τους ανθρώπους να λευτερωθούν από την "αόρατη φυλακή" στην οποία βρίσκονται!
Σχεδόν 2.500 χρόνια μετά οι αρχαίοι Έλληνες κλασικοί, παραμένουν επίκαιροι. Οι κραυγές αγωνίας και απελπισίας τους, ταξιδεύουν στα βάθη των αιώνων και των χιλιετιών και φτάνουν στα αυτιά μας...

Τα υπόλοιπα βήματα της λευτεριάς από το "Μάτριξ" θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας.
Μετά την Αφύπνιση, θα νιώσετε μόνοι σας ποιές θα είναι οι πνευματικές ανάγκες σας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανοιχθούν μπροστά σας νέοι, ολοκαίνουργιοι δρόμοι!

Υ.Γ.: Σε σχέση με τα ανωτέρω λεχθέντα για την Πλατωνική Αλληγορία και τον συσχετισμό της με το Μάτριξ, δείτε και εδώ, όπως επίσης σας συστήνω να δείτε και αυτό το βίντεο.

"Μη γίνεις ποτέ δούλος οικειοθελώς όσο ζεις, ενώ μπορείς να πεθάνεις ελεύθερος."
~ Θουκυδίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...