Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στην 4η συζήτηση των οικονομολόγων της "Συμμορίας της Δραχμής"> Ποιος κατά τη γνώμη σας ασκεί ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην Ελλάδα σήμερα - οι εκάστοτε εκλεγμένοι πολιτικοί ή κάποιος εξωγενής παράγοντας, ώστε οποιονδήποτε και να εκλέξει ο πολίτης η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ να παραμένει ίδια;
Β.Σεραφειμάκης:
Ξαναλέω: Στα θέματα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ δεν θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο ειδήμονα από τον οποιονδήποτε άλλο πολίτη! (Όχι ότι θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμονα σε κάτι άλλο, πχ τα οικονομικά.) Για τα πολιτικά καταθέτομε προσωπικές απόψεις εδώ και τις συζητάμε.
Μιά και με ρωτάτε, λοιπόν: Στην Ελλάδα σήμερα απευθείας εξουσία ασκούν προφανώς οι κυβερνώντες. Έχουν όμως τόσο περιορισμένο εύρος επιλογών κι αρμοδιοτήτων και τόσες εκ των προτέρων καθορισμένες πολιτικές που μπορούμε να πούμε ότι στην χώρα μας σήμερα υπάρχει ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Όχι ΝΔ, Πασόκ, κτλ αλλά κυβέρνηση ελληνική μαζί με κυβέρνηση τρόϊκας - και με την τρόϊκα να έχει βέτο!
Άρα με τα σημερινά πρόσωπα ή αν θέλετε τις σημερινές ιδέες είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει η οικονομική πολιτική. (Επειδή βασικό στοιχείο για την μετάβαση στη Δραχμή θα θέλαμε να είναι ο αιφνιδιασμός, ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν ιδεώδης υποψήφιος για να το κάνει! Διότι κανένας δεν το περιμένει απ'αυτόν. Αλλά ούτε θα τολμήσει να το κάνει, ούτε φαίνεται άξιος να πάρει ακολούθως τις δέουσες αποφάσεις για να μπούμε ξανά σε ανάπτυξη. Το να πάμε απλά στη Δραχμή δεν λέει πολλά πράγματα.)
Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι ό,τι και να κάνομε!
Εάν προωθηθούν καινούργια πρόσωπα και καινούργιες ιδέες στην εξουσία ως εκπρόσωποί μας, τότε (και μόνο τότε) έχομε βάσιμες ελπίδες να ξεφύγομε από τον θάλαμο αερίων που έχομε μπεί. Έργο δύσκολο - πχ σήμερα στη Βουλή κανένα κόμμα δεν μιλάει για έξοδο από το Ευρώ κι επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. (Το ΚΚΕ απλά συνθηματολογεί, χωρίς τεκμηρίωση.) Το διακύβευμα σήμερα στην Ελλάδα είναι πρώτα πολιτικό και μετά οικονομικό.

> Εξαρτάται πραγματικά η ανταγωνιστικότητα από το ύψος των μισθών;
Β.Σεραφειμάκης:
Ναί, εφόσον το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής τού προϊόντος που παράγεις είναι το κόστος των εργατικών. Εάν όμως διαθέτεις τεχνολογία που επιτρέπει την μείωση του εργατικού κόστους, όπως πχ η Γερμανία, τότε μπορείς να έχεις γενικά ψηλό επίπεδο μισθών στη χώρα (παράλληλα με ένα υψηλής ποιότητας σύνολο παροχών στον εργαζόμενο πολίτη - όχι μόνο περίθαλψη, παιδικούς σταθμούς, κτλ αλλά και σε επίπεδο γενικώτερα τού κράτους, δηλ συγκοινωνίες, κτλ).
Και περί Ανταγωνιστικότητας: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ! Εάν για να γίνομε “ανταγωνιστικοί” να πρέπει να κατεβάσομε το βιοτικό μας επίπεδο κατά "τουλάχιστον 30%" (όπως λένε ανοιχτά κάποιοι, πχ ο Χάνς Ζινν), να μένει το βύσσινο!

> Αποδεχεστε το χρεος της Ελλαδας, γιατι πιστευετε, οτι ετσι η μεταβαση στο εθνικο νομισμα ειναι πιο ευκολη; Εξηγηστε, γιατι η αναγνωριση ενος παρανομου χρεους ειναι κατι θετικο, οσο αφορα το εθνικο νομισμα, και για την οικονομια περαιτερω.
Π.Θεοδωρίδης: Δεν υπάρχει θετικό και αρνητικό στην αναγνώριση ή όχι του χρέους . Αυτό που υπάρχει είναι με ποιον τρόπο θα έχουμε εμείς περισσότερο όφελος σαν χώρα και σαν λαός. Δηλαδή πως θα έχουμε μεγαλύτερο όφελος ανάλογα με την μέθοδο που θα επιλεγεί . Φυσικά δεν μιλάμε για τους παρόντες διαχειριστές της εξουσίας. 
Γυρίζουμε σε δραχμή και ταυτόχρονα αλλάζουμε όλα τα δάνεια σε δραχμές και δηλώνουμε ότι θα πληρώσουμε όλα τα δάνεια χωρίς να εξετάσουμε ποια είναι παράνομα . ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ . Σε είδος . Να στείλουν τα κράτη τους κατοίκους τους για τουρισμό στην Ελλάδα και αυτοί δεν θα πληρώσουν το ξενοδοχείο η τα δωμάτια που θα μείνουν και αυτό το ποσό θα το δίνουν στη δική τους χώρα μειώνοντας αντίστοιχα το χρέος το δικό μας . Όλα όμως τα άλλα θα τα πληρώνουν όπως φαΐ – διαδρομές κλπ . Εμείς θα πληρώσουμε τους δικούς μας ξενοδόχους . Με αυτόν τον τρόπο οι ξένοι θα στέλνουν τους κατοίκους τους συνεχώς για να εισπράξουν ποιο γρήγορα τα δανεικά και εμείς θα έχουμε αύξηση εισαγωγής συναλλάγματος και αύξηση των θέσεων εργασίας λόγω της αυξήσεως της τουριστικής κίνησης ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ θα είναι να είναι αυτοί ευχαριστημένοι άλλα εμείς τα παράνομα χρήματα που θα πληρώσουμε θα τα πάρουμε πίσω πολλαπλάσια και με πραγματική και άμεση ανάπτυξη. 
Σκεφτείτε και τον άλλο τρόπο του κουρέματος και δείτε ποιος μας συμφέρει περισσότερο .

> Αν μείνουμε στο ευρώ, αυτό που θα γίνει είναι το εξής : Επειδή οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές, κάθε χρόνο βγαίνει από την χώρα περισσότερο χρήμα από ότι μπαίνει, δηλαδή το αρχικό ποσό ευρώ που είχαμε όταν κάναμε την αλλαγή των δραχμών σε ευρώ, συνεχώς μειώνεται .  Άρα είναι θέμα χρόνου κάποια στιγμή να μείνουμε από νόμισμα . Πως θα γίνονται οι συναλλαγές τότε ? Ακόμα και αν πουλήσουμε τα πάντα, για τον ίδιο λόγο θα τελειώσουν και τα λεφτά που θα πάρουμε από τις πωλήσεις . Απλά ευρώ σημαίνει ημερομηνία λήξεως.
Ερώτημα δεύτερο . Αυτοί που το παίζουν πολιτικοί από το 1974 και μετά είναι υπάλληλοι και παραλήπτες εντολών αυτών που θέλουν την εξαφάνιση μας και για αυτό μας έβαλαν στο ευρώ για να τελειώσουν γρηγορότερα την γενοκτονία μας . Άξιοι πολιτικοί - οικονομολόγοι μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά γιατί να παιδευόμαστε με κοινό νόμισμα όταν όλα γίνονται ευκολότερα με εθνικό νόμισμα ;

> Είσαστε υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους ή προτιμάτε πιο ήπιους τρόπους αντιμετώπισης των δανειστών από εμάς.
Σ.Λαβδιώτης: 
Η ερώτηση αυτή όπως ελέχθη στην τηλεφωνική μας συζήτηση, αποτελεί μια πραγματική υδρογονοβόμβα στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Μονομερής διαγραφή του δημόσιου χρέους (repudiation of debt) συνιστά μια εχθρική στάση της χώρας έναντι των πιστωτών. Βασικώς, είναι η αιτία κήρυξης ενός οικονομικού πολέμου που στο παρελθόν η επίλυση επήλθε μέσω πραγματικού πολέμου. Για να διεξάγεις έναν πόλεμο, πρώτον πρέπει να υπάρχει η εθνική ομοψυχία του λαού και δεύτερον να υπάρχουν επαρκείς πόροι. Στην δεδομένη συγκυρία ούτε το ένα έχουμε, αλλά ούτε και το άλλο. Η χώρα πλέει σε μια απέραντη θάλασσα χρέους και η παρασιτική οικονομία της πνέει τα λοίσθια μέσα σε στρατιές ανέργων.
Από πρακτικής άποψης αυτό το οποίο είναι εφικτό κατά την άποψή μου, ως μέλος μιας ένωσης ενός κοινού νομίσματος, είναι η «παύση πληρωμών» ( default) προς τους δανειστές μας. Για να αποφευχθεί η χαώδης κατάσταση και να μετριαστεί ο πανικός που αναμένεται αρχικά να επικρατήσει, η κυβέρνηση κηρύσσει moratorium, παραμένει η χώρα στην Ευρωζώνη κατά την διάρκεια του moratorium (μπορεί να διαρκέσει πέραν των έξι μηνών), γίνεται ο λογιστικός έλεγχος του χρέους – γιατί με τα τόσα swaps που έχουν γίνει χάνει πράγματι η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ξεκινάει ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της ΕΕ για οικιοθελή αποχώρηση από την Ευρωζώνη του προς το συμφέρον και τη σωτηρία του ελληνικού λαού. Θα είναι επίσης και για το δικό τους συμφέρον, γιατί θα απαλλαγούν – όπως θεωρούν οι βόρειοι εταίροι μας- από ένα ατίθασο και «διεφθαρμένο» μέλος που τους έχει τόσο δυσφημίσει.

>>> Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ !

1 σχόλιο:

 1. Δεν εχω ακουσει ή διαβασει μεγαλυτερες αρλουμπες σε ολη μου την ζωη, και υποθετω μονο πως η αυτος που λεει τετοιου ειδος ανακριβειες ειναι ενας ονειροπαρμενως ή ειναι 'απεσταλμενος', τι να ειναι αραγε;;

  Λοιπον για να 'μπουμε' στην δραχμη χρειαζεται να την τυπωσουμε πρωτα και αφου αυτο δεν θα μας κανουν την χαρη οι ευρωπαιοι να το εκπληρωσουν, οχι γιατι μονο δεν το θελουν αλλα ειναι ρητα εναντια στην επικυρωση και τα πρωτοκολλα της Ενιαια Νομησματιστικης Ενωσης ή Οικονομικη Νομισματικη Ενωση, στην οποια η Ελλαδα ειναι συμβαλλομενος! Για να αρχισουμε κατω απο την μυτη των ευρωπαιων να οργανωσουμε και να αρχισουμε να κοβουμε ενα συγκεκριμενο ποσον για την επαρκη ρευστοτητα του Εθνους, θα χρειαστη τουλαχιστον μερικους μηνες επεξεργασιας. Οι αλλοι στην ΕΕ θα μας κοιτανε, χαμογελαστα;;
  Η ηλιθιοτητα και η μωρία εχουν κτυπησει κοκκινο!! Η μηπως ειναι 'κοκκινος' αυτος που τα γραφει;;

  Υ.Γ. Αναρωτιεμαι γιατι τετοιου ειδος 'θεωριες' αποφυγης απο την τρεχουσα μιζερια, κοινωνικη και οικονομικη, ΠΑΝΤΟΤΕ τις παρουσιαζουν αριστεροι;; Γιατι αραγε;; Για αυτο οργανωνουν απεργιες, το κουκουμπεεε και το τσιριζα μαζι με τα πυροβολημενα του ανταρσια, και τωρα βεβαια και οι ανελ(εδω ντροπη), για να αποφυγουν να πραξουν παραγωγικα και να βελτιωσουν την δικια τους κατασταση και του περιβαλοντος τους στην κοινωνικα με σκληρη εργασια;;
  Η/ο παπαρηγας τι εχει να πει για τους απολυμενους και ακαλυπτους εργαζομενους του σταθμου 902 και ριζοσπαστη;; Ντροπη στον φορεα ανελ που συμπορευεται με τετοια λαμογια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...