Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Σοσιαλιστικός Νεοφιλελευθερισμός - Η ιδεολογία της κατοχικής συγκυβέρνησης
γράφει ο Βασίλης Πανδής
enomenoi-ellines.blogspot.gr


"Φόρον εις το κατούρημα και φόρον εις το κλάμα, φορολογούνται χωριστά ή και τα δυο αντάμα; Όμως το εις ύπαιθρον λαμβάνον χώρα χέσιμον τυγχάνει εξαιρέσιμον!"
~ Γεώργιος Σουρής


Ως ιδεολόγημα, ο νεοφιλελευθερισμός ανεξάρτητα του εάν ακολουθεί τον τρόπο σκέψης της Σχολής του Σικάγου ή της Αυστριακής Σχολής, χαρακτηρίζεται από τις ακραίες θέσεις του για δραστικές περικοπές στον όλο δημόσιο τομέα (Παιδεία-Υγεία, καταρράκωση δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους αφού το θεωρούν σπάταλο και κοστοβόρο!!!) και περιορισμό του δημοσίου σε ουσιαστικά έναν ανίσχυρο απόμακρο θεατή των εξελίξεων, ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ και της κρατικής-δημόσιας περιουσίας αλλά και δραστική μείωση των φόρων.

Τα πρώτα σημεία, η σημερινή κατοχική συγκυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζελοΚουβελοΣτουρνάρηδων, τα εφαρμόζει μέχρι τώρα με πρωτοφανή ζήλο.
Ωστόσο στο τελευταίο σημείο, αυτό της μείωσης της φορολογίας, η κυβέρνηση στέκεται φανατικά απέναντι, αφού όχι μόνον δεν μειώνει τους δυσβάσταχτους φόρους αλλά συνεχώς λαμβάνει "νέα μέτρα", ψηφίζει νέα "φορολογικά νομοσχέδια" (τα οποία" όλως τυχαίως" συμπεριλαμβάνουν και παραίτηση του ελληνικού κράτους από την ασυλία του απέναντι στους δανειστές λόγω Εθνικής Κυριαρχίας) και γενικά προσθέτει συνεχώς νέα χαράτσια.

Πρέπει να ομολογήσουμε πως τα τζιμάνια της συγκυβέρνησης είναι πράγματι ιδιάζουσες περιπτώσεις: είναι νεοφιλελεύθεροι (με τον αμερικανικό τρόπο) στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και σοσιαλιστές (με τον σοβιετικό τρόπο) στο θέμα της φορολογίας!

Η συγκυβέρνηση δηλαδή, έχει πάρει τα δυο χειρότερα μέρη από δυο φαινομενικά αντικρουόμενες ιδεολογίες (από τον νεοφιλελευθεερισμό τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και την καταβαράθρωση του κράτους πρόνοιας, και από τον κομμουνισμό την γραφειοκρατία και την βαρειά φορολογία) και τα έχει συνδυάσει!

Οπότε φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι οι εν Ελλάδι δωσίλογοι νεοφιλελεύθεροι πολιτικάντηδες, έχουν συστήσει μια νέα φόρμουλα νεοφιλελευθερισμού προσαρμοσμένη στα ελλαδικά δεδομένα, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν όσον αφορά τη φορολογία και την γραφειοκρατία, αντιλήψεις... σταλινικές!

Η συνταγή αυτή μέχρι τώρα έχει φέρει τρανταχτά αποτελέσματα αποτυχίας, αφού έχει επιφέρει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, φτάνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες σε απόγνωση και κυριολεκτικά κονιορτοποιώντας την άλλοτε μεσαία-αστική τάξη.

Πλέον κορυφαίοι παράγοντες του ΔΝΤ ομολογούν πως "έκαναν λάθος" όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόστηκε στην χώρα μας τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια. Παρά ταύτα, η συγκυβέρνηση, εμφανιζόμενη ως μνημονιακότερη του... μνημονίου (!), κωφεύει και συνεχίζει ακάθεκτη το σπρώξιμο της Ελλάδος στην άβυσσο...

Ως πότε όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...