Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Είναι η πανσπερμία κομμάτων πανάκεια;


γράφει ο Βασίλης Πανδής
Επικεφαλής T.O. Ν.Κερκύρας - Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

"Οι Άγγλοι έχουν δυο Βουλές: την άνω και την κάτω. Ημείς μίαν μόνην: ανωκάτω!"
~ Εμμανουήλ Ροΐδης


Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να δημιουργείται μια πανσπερμία κομμάτων, "κινημάτων", πολιτικών κινήσεων ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα.

Στις παρατάξεις της Βουλής, -πέραν των 7 με πλήρη Κοινοβουλευτική Ομάδα- συμπεριλαμβάνονται πλέον άλλες 4 κινήσεις με υποτυπώδη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Οι κινήσεις αυτές είναι: η "Η κοινωνία πρώτα" στην οποία συμμετέχουν οι διαγραφέντες από τη ΔΗΜΑΡ Οδ.Βουδούρης, Π.Μουτσινάς και Θ.Παραστατίδης, η "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" του διαγραφέντα από το ΠΑΣΟΚ Α.Λοβέρδου (μετεξέλιξη της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.), το "Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος" του Ν.Νικολόπουλου (μετεξέλιξη του "Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος") και η "Νέα Με.ρ.α." των προδοτών και αποστατών των Ανεξ.Ελλήνων (μετεξέλιξη της "Ελλήνων Πρωτοβουλία").
Πλην αυτών, έχουμε και άλλες νεοδημιουργηθείσες κινήσεις: αυτή του "Σχεδίου Β" του Α.Αλαβάνου, και εκείνη της "Δραχμής 5 Αστέρων" του Θ.Κατσανέβα. Επίσης πρόσφατα δημιουργήθηκε και η κίνηση της "miss φωτοτυπία" Α.Διαμαντοπούλου "Δικτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη", ενώ λέγεται ότι και ο εθνικός ολετήρας Γ.Παπανδρέου σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ιδρύσει νέα πολιτική κίνηση!!!

Άραγε πόσα ακόμη κόμματα θα ξεφυτρώσουν;
Η μία άποψη λέει όσα κόμματα χρειάζονται με σκοπό να εκφράζονται όλοι οι ιδεολογικοί και πολιτικοί χώροι. Και πράγματι, από ιδεολογήματα την σήμερον... να φαν' και οι κότες!
Αλλά και πάλι, τα υφιστάμενα κόμματα δεν υπερκαλύπτουν όλους τους χώρους;

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι τα αενάως δημιουργούμενα νέα κόμματα είναι η απάντηση στις δυσλειτουργίες συνολικά του πολιτειακού μας καθεστώτος.
Οι "παιδικές ασθένειες" όμως της Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζονται με περαιτέρω διαιώνιση τους, αλλά κατά πρόσωπον. Και οι αβελτηρίες της Δημοκρατίας ένα αντίδοτο έχουν: την περισσότερη Δημοκρατία!

Από την άλλη όμως δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει όλη αυτή η κινητικότητα που έχει οδηγήσει στον πλήρη κατακερματισμό ολόκληρου του πολιτικού συστήματος;
Μήπως θα έπρεπε να πονηρευτούμε από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα νεότευκτα κόμματα κινούνται στον ευρύτερο αντιμνημονιακό χώρο;
Γιατί άραγε να χρειάζεται όλη αυτή η διχόνοια μεταξύ δυνάμεων που εκφράζουν λίγο-πολύ σε προγραμματικό επίπεδο ίδιες πεποιθήσεις;

Πολύ κακό για το τίποτα. Ένα πολιτικό σύστημα χωρισμένο σε χίλια μύρια κομματάκια και απο-κόμματα είναι ανίσχυρο και αποδυναμωμένο όπως και ο αντίστοιχα ο λαός που το ψηφίζει και το στηρίζει. Ας το αντιληφθούμε επιτέλους και ας μην υποκύπτουμε "στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των παλαιοκομματικών με τα νεόκοπα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...