Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Ίων Δραγούμης, ο οραματιστής - ο πρωτοπόρος - ο ηγέτης της ελληνικής εθνικής παράταξηςγράφει ο Βασίλης Πανδής
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σαν σήμερα, πριν 93 χρόνια, έφυγε από τη ζωή μια από τις δεσπόζουσες μορφές στον πάνθεον του Ελληνικού Εθνικισμού. Ο Ίων Δραγούμης.Η ζωή του

Ο πατέρας της ελληνικής εθνικιστικής ιδεολογίας, Ιωάννης Δραγούμης, γιός του πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, γεννήθηκε στην Αθήνα την 14η Σεπτέμβρη 1878.

Σπούδασε νομική και ασχολήθηκε με την διπλωματία και την πολιτική ήδη από τα νεανικά του χρόνια. Υπήρξε εκ των οργανωτών του Μακεδονικού Αγώνα μαζί με τον γαμπρό του, τον ξακουστό ήρωα Παύλο Μελά.

Η ένταξη του στο αντιβενιζελικό στρατόπεδο της πολιτικής κονίστρας ήταν και η αιτία του τέλους του.
Το 1917 βρέθηκε εξόριστος στην Κορσική από το βενιζελικό καθεστώς, μαζί με άλλους επιφανείς ηγέτες (όλων των κομμάτων) της αντιβενιζελικής παράταξης (Ι.Μεταξά, Δ.Γούναρη, κ.α.). Από την εξορία, επέστρεψε στην Πατρίδα το 1919.
Πραγματιστής ο ίδιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξει την εκ προοιμίου καταδικασμένη σε παταγώδη -με τραγικότατα αποτελέσματα για τον Ελληνισμό- αποτυχία, Μικρασιατική Εκστρατεία, για τα όποια πρόσκαιρα μικροπολιτικά και κομματικά οφέλη (όπως έπραξαν οι ιδαλγοί του βενιζελισμού).
Το 1920, μετά την εν Παρισίοις απόπειρα δολοφονίας κατά του "εθνάρχου" (μάλλον εθνοαποδομητή και εθνικού ολετήρα) Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Ίων Δραγούμης συλλαμβάνεται από την χωροφυλακή και παρακρατικούς του βενιζελισμού.
Η τραγικότητα του γεγονότος έγκειται στο ότι ο Δραγούμης όταν συνελήφθη ήταν καθ'οδόν προς τα γραφεία της "Πολιτικής Επιθεώρησης" (του περιοδικού που εξέδιδε), με σκοπό να γράψει άρθρο-καταγγελία εναντίον των επίδοξων δολοφόνων του Βενιζέλου (Μπενύ-Σελόν).
Έφυγε λοιπόν άδικα, εκτελεσμένος από τις σφαίρες των εξτρεμιστών δολοφόνων του βενιζελικού παρακράτους, σαν σήμερα, 31 Ιουλίου, εν έτει 1920.Το συγγραφικό  έργο του

Η αθεράπευτη λατρεία του για τον Ελληνισμό, γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον αναγνώστη των βιβλίων, άρθρων, προκηρύξεων και γενικά των κειμένων του.
Ο Δραγούμης συνδυάζει στα έργα του, την ιστορική αφήγηση με την διαρκή πολιτική ζύμωση και την αέναη ιδεολογική αναζήτηση. Εξυψώνει την γη της μάνας Ελλάδας αλλά και τους (γνωστούς ή αφανείς) ήρωες που εκείνη έφερε στη ζωή.

Ολόκληρο το συγγραφικό έργο του Ίωνα Δραγούμη χαρακτηρίζεται αμιγώς πολιτικό και αποτελεί την ιδεολογική παρακαταθήκη του μεγάλου αυτού Έλληνα στις επόμενες γενιές των εθνικώς σκεπτομένων Ελλήνων.
Όπως γράφει και ο καθηγητής κ.Θανάσης Καλαφάτης στο εισαγωγικό σημείωμα του "Όσοι ζωντανοί" (εκδ. Φιλόμυθος, Αθήνα 1993): "Ο Ίων Δραγούμης είναι πολιτικός, πολιτικός στοχαστής και ταυτόχρονα λογοτέχνης. Αυτή όμως η λογοτεχνική του ενασχόληση υποτάσσεται στους πολιτικούς στόχους."
Η διάκρισή τους άρα σε πολιτικού περιεχομένου και μη, είναι ασφαλώς λαθεμένη, αφού όλα τους είναι αμιγώς πολιτικά-ιδεολογικά (και άρα εθνοκεντρικά).
Προσωπικά θεωρώ πως θα έπρεπε μάλλον να τα χωρίζουμε στα γραμμένα με μυθιστορηματικό τρόπο ή μη, αλλά αυτό είναι ένα θέμα ουσιαστικά δευτερευούσης σημασίας, το οποίο καλύτερα θα είναι να το αφήσουμε στους ειδικούς περί των φιλολογικών!Το πάντοτε επίκαιρο μήνυμά του

Πόσο επίκαιρος μοιάζει σήμερα ο ελληνοκεντρικός λόγος του Ίωνα Δραγούμη...


Πάντοτε επίκαιρος, όταν κλεψίτυπα, οι οπαδοί του "Αίμα, Τιμή, γάλα, καμπά..." και όλων εκείνων που κατέσφαξαν τους Έλληνες πατριώτες, προελαύνουν στο όνομα του εθνικισμού...
Πάντοτε επίκαιρος, αφού οι πατριδοκάπηλοι της συστημικής ακροδεξιάς μετράνε με το καντάρι -ως άλλοι χονδρέμπορες της εθνικοφροσύνης- τον πατριωτισμό όλων όσων αρνούνται να ενταχθούν στα (απο)κόμματά τους.
Πάντοτε επίκαιρος, διότι η ίδια κάστα ξενόδουλων, γραικύλων πολιτικάντηδων διαφεντεύει ετούτον εδώ, τον ποτισμένο με αίμα από τις θυσίες του Λαού του, τόπο...


Πάντοτε επίκαιρος ο λόγος του, και πάντοτε στις καρδιές και τον νου μας!ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, ΑΘΑΝΑΤΟΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...