Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Παύλος Μελάς: ΑΘΑΝΑΤΟΣ! 1904-2013«Δεν υπήκουσα παρά εις μίαν ιδέαν: 
να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον και τον τόπον μου.»
~ Παύλος Μελάς


γράφει ο Βασίλης Πανδής


Η ζωή του

Ο Παύλος Μελάς, πρωταγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα, γεννήθηκε το 1870 στην γαλλική Μασσαλία και ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά, πολιτικού και εμπόρου.
Το 1886 ξεκίνησε να φοιτά στην σχολή Ευελπίδων από την οποία και αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πυροβολικού.
Παντρεύτηκε την Ναταλία Δραγούμη, κόρη του πολιτικού Στέφανου Δραγούμη και αδελφή του μεγάλου εθνικιστή διανοητή Ίωνα Δραγούμη, και έγινε πατέρας δύο παιδιών.

Ένθερμος εθνικιστής και ο ίδιος, ανήκε στην μερίδα όλων εκείνων που δεν δέχτηκαν την ατίμωση του 1897 και πίστευαν πως η Ελλάδα μπορούσε να σταθεί όρθια και πάλι.
Από το 1904 με συνεχείς αποστολές στην κατεχόμενη Μακεδονία, ξεκίνησε η δράση του για την οργάνωση και προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα.

Από τον Αύγουστο του 1904 μέχρι τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όταν και άφησε την τελευταία του πνοή, το 35μελές σώμα του Π.Μελά μαζί με τις υπόλοιπες ένοπλες ομάδες Ελλήνων ανταρτών, μαχόταν σθεναρά τους βουλγάρους κομιτατζήδες και τους τούρκους κατακτητές.

Στις 13 Οκτωβρίου του 2013 προδόθηκε από τον κομιτατζή Μήτρο Βλάχο στους τούρκους, οι οποίοι με 150 άνδρες περικύκλωσαν τον τόπο διαμονής του σώματος του Παύλου Μελά.
Έπειτα από δίωρη αντίσταση προέβησαν σε έξοδο, κατά την οποία ο μεγάλος Παύλος Μελάς, λαβώθηκε και έπεσε ηρωικά.

Η είδηση του θανάτου του ταξίδεψε αστραπιαία σε όλη την ελληνική επικράτεια και έγινε η αφορμή της πανεθνικής αφύπνισης που οδήγησε στον νικηφόρο Μακεδονικό Αγώνα και στους ένδοξους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-'13.


Σύμβολο των εθνικιστικών αγώνων
Ο εθνικός ήρωας Παύλος Μελάς, αποτελεί έναν από τους αγωνιστές της σύγχρονης Ελλάδας που μπορεί να σταθεί επαξίως δίπλα στους αγωνιστές του '21.

Χρέος όλων μας να μην αφήσουμε την παρακαταθήκη του, τροφή στο βδελυρό τέρας της λήθης.

Όλοι οι Έλληνες πατριώτες και εθνικιστές αποτίουμε φόρο τιμής στον αγωνιστή της ελληνικής εθνικής ιδέας Παύλο Μελά και αναφωνούμε από βάθος καρδίας:

ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...