Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Η ελαφροδεξιά και η "σαβούρα της λαϊκομπαρόκ Δεξιάς"


γράφει ο Βασίλης Πανδής

Η βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΕΑΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ_ Φωτεινή Πιπιλή σε σημερινό της άρθρο στο capital.gr με τίτλο "Η Πόρτα στη "σαβούρα" της λαϊκομπαρόκ Δεξιάς" αναφέρει:

"Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη διαχρονική στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας συζήτηση, κάθε φορά που την «πίνει», για διεύρυνση και επανακαθορισμό του πολιτικού της στίγματος. Από την εποχή του Ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή η ιδεολογικά ταυτισμένη με το ριζοσπαστικό, κοινωνικό φιλελευθερισμό της Ιδρυτικής Διακήρυξης-και όχι οι διορισμένοι, κομματικοί και άλλοι του συστήματος που ανάλογα με τα ρουσφέτια ή τις πιέσεις κομματαρχών μετακινούνται πάντα προς την Λαϊκή Δεξιά – επαναλαμβάνω, ιδεολογικά και μόνο Νεοδημοκράτες παραμένουν σταθεροί στην Κεντροδεξιά παράταξη. Άρχισαν πάλι να ακούγονται σαχλαμάρες του τύπου «να μαζέψουμε τους παραπλανηθέντες της Χρυσής Αυγής ή της επίσης ακρο-εθνικο-λαϊκόδεξιάς του Καμμένου» και λένε σαχλαμάρες γιατί αυτού του τύπου «τύποι» δεν θα ξαναγυρίσουν τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια γιατί είναι εμπαθείς, ημιμαθείς ως προς το διαχρονικό στίγμα του Καραμανλισμού. Είμαι απόλυτα σαφής και αμετακίνητη στις απόψεις μου."

Η "ακρο-εθνικο-λαϊκόδεξιά", για την οποίαν κάνει λόγο η κ.Πιπιλή, πριν πάει στο κ.Καμμένο ή όπου αλλού, πού ήταν; Ήρθε μήπως από κανέναν άλλον πλανήτη και προσγειώθηκε στην Ελλάδα όλως τυχαίως το 2012;
Κι όμως... Στη ΝΔ κατοικοέδρευε! Βέβαια δεν είδαμε τότε την κ.Πιπιλή να μιλάει εναντίον όλων αυτών των "ακρο-εθνικο-λαϊκόδεξιών", που τόσο απεχθάνεται, ούτε και να προσπαθεί να τους διώξει από το κόμμα (τον ψηφοφόρον γαρ πολλοί απεχθάνονται, την ψήφον ουδείς!).
Και συνεχίζει η Φωτεινή Πιπιλή κλείνοντας το άρθρο της με την εξής παράγραφο:

"Η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά με τον ακραιφνή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, αν κρατιέται σταθερή και αν αναγνωρίζεται παρά τη σκληρή οικονομική πολιτική ως Κυβέρνηση που οδηγεί οριστικά τη χώρα προς τα εμπρός, οφείλει να γνωρίζει ότι πετυχαίνει με το άνοιγμα προς το Κέντρο. Ντουντούκες για το εν γένει άνοιγμα σε ξεπερασμένες «σαβούρες», επειδή με κουφαίνουν, τις απορρίπτω. Η ταπεινή μου άποψη είναι αυτή."

Αυτή η ΝΔ, όμως, με το "άνοιγμα προς το Κέντρο" ήταν πάντοτε έτσι;
Μάλλον είναι νεοπαγές φαινόμενο...
Υπενθυμίζω ότι το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τόσο από την Κ.Ο. όσο και από το κόμμα της Ν.Δ. τον "μεσαιοχωρίτη" φιλελέ Σωτήρη Χατζηγάκη, Υπουργό των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, με προκάλυμα της δηλώσεις του περί "ακροδεξιών σταγονιδίων" στο κόμμα.
Το κατά πόσον αληθεύει ο ανωτέρω ισχυρισμός φαίνεται από το γεγονός ότι η (καθ' όλα προσκείμενη στη ΝΔ) "Καθημερινή" έγραφε τότε:

"Ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην αποπομπή του κ. Χατζηγάκη και ως «προειδοποίηση» έναντι όσων επιχειρήσουν να διαφοροποιηθούν εφεξής."

Στις αρχές της ίδιας χρονιάς η εφημερίδα "Το Βήμα" ανέφερε:

"Τον…«μεσαίο χώρο» αποχαιρέτησε οριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποδοκιμάζοντας με αυτό τον τρόπο, όσα «γαλάζια» στελέχη τον υπερασπίζονται με δημόσιες τοποθετήσεις."

Στους ίδιους τόνους εκινείτο η όλη στρατηγική της ΝΔ εκείνη την εποχή. Απόδειξη ένα χαρακτηριστικό άρθρο από το κομματικό ιστολόγιο του κ.Σαμαρά (το οποίο σήμερα φυσικά έχει διαγραφεί, αλλά επειδή ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά και το νοικοκύρη, έχει διασωθεί εδώ) με τίτλο "Ο «μεσαίος χώρος» απονεύρωσε την Ν.Δ. ιδεολογικά και την «ευνούχισε» κυβερνητικά", που έγραψε κάποιος "Κώστας Ροδινός" (ψευδώνυμο του σαμαρικού Μακιαβέλι Χρύσανθου Λαζαρίδη), ο οποίος ετόνιζε κατηγορηματικά:

"Το κατασκεύασμα του «μεσαίου χώρου» ήταν ένα «πουκάμισο αδειανό».
[...]
Εκεί, όμως, που ο «μεσαίος χώρος» απέτυχε παταγωδώς ήταν όταν επιχειρήθηκε  να  μετουσιωθεί σε κυβερνητική πολιτική. Αναφέρομαι στην περίφημη «ήπια προσαρμογή» που απετέλεσε την εφηρμοσμένη θεωρία του «μεσαίου χώρου».
[...] Η αποφασιστικότητα αντικαταστάθηκε από την ανοχή, η τόλμη από την υπερβολική διαλλακτικότητα,  η ρήξη από τον συμβιβασμό και τέλος οι δραστικές αλλαγές από τις κατ’ επίφαση μεταρρυθμίσεις!
Εν κατακλείδι ο «μεσαίος χώρος»  απετέλεσε μια συνταγή καταστροφής για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η θετική κληρονομιά του Καραμανλή (αντίθεση στο σχέδιο Ανάν, ενεργειακά, άνοιγμα προς Ρωσία και Κίνα,  βέτο στο Βουκουρέστι,  κάποιες μεταρρυθμίσεις  στην οικονομία) είχε απέναντι   τους  θεωρητικούς του «μεσαίου χώρου»!
[...]
Αν δεν είσαι «μεσαίος», είσαι….ακραίος!
Επειδή ακριβώς η πομφόλυγα του «μεσαίου χώρου» ήταν μεν αγαπημένο θέμα συζήτησης της δημοσιογραφικής ελίτ, αλλά  άφηνε τη Ν.Δ. χωρίς ιδεολογικά και πολιτικά όπλα να απολογείται για το παρελθόν, ο  Σαμαράς έπραξε το αυτονόητο. 
Επαναπροσδιόρισε τη Ν.Δ. με  όρους ιδεολογικούς και όχι «χωροταξικούς»! Με όρους του αύριο και όχι του χτές!
[...] Η Ν.Δ. συρρικνώθηκε και μάλιστα στα ιστορικά της χαμηλά, ως κόμμα του «μεσαίου χώρου»!  Και αν πληρώνουν  κάτι τώρα ο Σαμαράς και η Ν.Δ.  είναι  η αναποτελεσματικότητα της θεωρίας του «μεσαίου χώρου» στην διακυβέρνηση της χώρας!
Ο «μεσαίος χώρος» απονεύρωσε την Ν.Δ. ιδεολογικά και την «ευνούχισε» κυβερνητικά. Αυτό τείνουν να το ξεχάσουν οι όψιμοι υποστηρικτές του.
[...]
Τέλος η θεώρηση του «μεσαίου χώρου» έχει και μια εγγενή αδυναμία. Θεωρεί ότι η κοινωνία είναι στατική και  παραμένει αδρανής. Η κοινωνία, όμως, μετακινείται. Υπάρχουν τάσεις και ρεύματα και οι πολίτες διαμορφώνουν και αλλάζουν αντιλήψεις! Για αυτό και αλλάζουν οι κοινωνικές πλειοψηφίες. Για αυτό και μετατοπίζονται  οι πολιτικές ισορροπίες.  Τα κόμματα, επομένως, είναι υποχρεωμένα, για να έχουν μέλλον, να εκφράσουν και να ενσωματώσουν τις κοινωνικές αλλαγές. Ενδεχομένως και για να τις εκτονώσουν  πριν  οδηγηθούν στα άκρα. Αυτό είναι το πολιτικό παίγνιο.
Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον αφελές να  επικρίνουν τον Σαμαρά γιατί δεν παραμείνει εγκλωβισμένος στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.
Η Ν.Δ. έχει μέλλον, αν προσανατολιστεί στο μέλλον. Διαφορετικά θα παραμείνει στο περιθώριο ν’ απολογείται για το χτές. Και ο «μεσαίος χώρος» είναι το χτές."

Το άρθρο αυτό είναι πράγματι ενδιαφέρον διότι λέει αλήθειες.
Σημασία όμως έχει ότι κεντρικό του θέμα και άξονα έχει την παταγώδη αποτυχία του φληναφήματος του "μεσαίου χώρου", που όπως χαρακτηριστικά λέει συρρίκνωσε τη ΝΔ.
Κι έρχεται σήμερα η Φωτεινή Πιπιλή να μας πει με το γνωστό αναιδέστατο ύφος της, ότι το κόμμα "πετυχαίνει με το άνοιγμα προς το Κέντρο"!!!
Αλλά δε φταίει η κ.Πιπιλή. Φταίει φυσικά ο Αντώνης Σαμαράς που σπρώχνει τη ΝΔ διαρκώς από την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου κι εντεύθεν προς το πασοκοκέντρο.

Για να κλείσει, όμως, το θέμα, η μόνη απάντηση στην εν λόγω κυρία, προέρχεται από τον ομόσταυλό της, Φαήλο Κρανιδιώτη: "Δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς δεξιούς λεμε!"
Αλλά πού να καταλάβουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...