Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Τι συνδέει το βασιλιά Όθωνα με τη... Μέρκελ;


«Από τον Ράιχενμπαχ του Όθωνα ... στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ»

Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2014
Τελευταία ενημέρωση: 10:47

Γνωρίζατε ότι πριν την έλευση στην Ελλάδα, το 2011, του γερμανού απεσταλμένου της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, στην Αθήνα του 1833, επί βασιλιά Όθωνα, υπήρχε ο νεαρός υπολοχαγός του βαυαρικού ιππικού, τεχνίτης μηχανών, Χριστόφορος Ράιχενμπαχ, ο οποίος ανέλαβε ως διευθυντής του διεθνούς νομισματοκοπείου να κόψει την πρώτη δραχμή ως εθνικό νόμισμα; Και μάλιστα ... τι ειρωνεία της ιστορίας- οι πρώτες δραχμές που αντικατέστησαν τον καποδιστριακό φοίνικα κόπηκαν στο νομισματοκοπείο της Βαυαρίας το 1836;
Το αναδεικνύει από τα αρχεία της ιστορίας ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλος, συγγραφέας του βιβλίου «Από τον Ράιχενμπαχ του Όθωνα στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη. 
Είναι η οικονομική και πολιτική ιστορία των «Εκατόν ογδόντα χρόνων γερμανοκρατίας στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται στον υπότιτλο. Οι δύο Ράιχενμπαχ μπορεί να είναι μια απλή συνωνυμία αλλά σηματοδοτούν, κατά τον συγγραφέα, τη γερμανική ηγεμονική παρουσία από την Ελλάδα της δραχμής στην Ελλάδα του ευρώ: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται, έστω και σαν φάρσα». 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...