Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Ο Νίκος Δήμου, οι "κουτοί συντηρητικοί" κι οι "ξύπνιοι φιλελεύθεροι"


γράφει ο Βασίλης Πανδής

Σε άρθρο του με τίτλο "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι", ο πολυαγαπημένος "φωταδιστής" τών Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, Νίκος Δήμου, αναφέρει:
"Ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν συντηρητικοί και φιλελεύθεροι – ούτε οπισθοδρομικοί και προοδευτικοί: υπάρχουν απλώς κουτοί και έξυπνοι. 
Η τοποθέτηση ενός ανθρώπου είναι ανάλογη με τις νοητικές του ικανότητες.
Ο συντηρητικός είναι κατά βάση κουτός. Φοβάται το καινούριο γιατί δεν το καταλαβαίνει. Τρέμει την αλλαγή γιατί δεν προφταίνει να την παρακολουθήσει. Ταμπουρώνεται μέσα στο γνωστό, στο δεδομένο, στο οικείο – και δεν το κουνάει ρούπι.
Αντίθετα, ο ξύπνιος έχει ανοικτό μυαλό: δεν φοβάται τους αιφνιδιασμούς – τους χαίρεται. Η αλλαγή τον θρέφει. Του δίνει την δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα και να ζήσει έντονα. Η συντήρηση, η στασιμότητα του είναι αφάνταστα βαρετή. 
Είμαι σίγουρος πως αν γινόταν μια μεγάλη έρευνα που θα συσχέτιζε την τοποθέτηση των ανθρώπων με το δείκτη νοημοσύνης τους, η νέα θεωρία μου θα επιβεβαιωνόταν απόλυτα. 
[...] Όλα —γνώμη μου— θέμα νοημοσύνης. Οι συντηρητικοί κι από εδώ κι από εκεί είναι κάτι τούβλα — ο θεός να μας φυλάει! Στυλώνουν τα πόδια και κρατάνε κόντρα. Αυτό είναι το μόνο που ξέρουν. Να λένε: μη, όχι, ποτέ, έτσι τα βρήκαμε, προσοχή, κίνδυνος, όχι πειράματα, όχι ανοίγματα, φύλαγε τα ρούχα σου, κτλ. κτλ. 
Ο συντηρητικός είναι καχύποπτος και φοβισμένος. Δεν εμπιστεύεται κανέναν, δεν ανοίγεται, δεν τολμάει. Την εξυπνάδα που του λείπει, την αναπληρώνει με πονηριά (ο λαός μας έφτιαξε τη θαυμάσια λέξη “κουτοπόνηρος”). Συχνά είναι ψεύτης. Θεωρεί πως η ψευτιά είναι νόμιμο όπλο στον αγώνα (μέχρις εσχάτων) εναντίον του έξυπνου.
Συμπληρώνοντας το “χαρακτήρα” του συντηρητικού (που παρέλειψαν να ζωγραφίσουν ο Θεόφραστος, ο Λαμπρυγιέρ ή ο Λασκαράτος) πρέπει να σημειώσω ακόμη πως τις περισσότερες φορές είναι ζηλόφθονος, μικρόψυχος και εκδικητικός.
(Για να μην κατηγορηθώ ως εμπαθής, ψάχνω ώρα τώρα να του βρω και καμιά καλή ιδιότητα... Μάταια! Όλο αρνητικές βρίσκω). Είναι επίσης πουριτανός, σεμνότυφος, δουλικός, πειθήνιος..."

Βέβαια, τον κ.Δήμου τον ένοιαξε "να μην κατηγορηθεί ως εμπαθής" (!), ενώ αποκάλεσε τους συντηρητικούς "κουτούς", "ζηλόφθονους", "μικρόψυχους", "ψεύτες" κι ένα σωρό άλλα...

Αποκλείει το να υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι στο συντηρητικό χώρο και κουτοί στο φιλελεύθερο, λες κι ήταν η φυσική επιλογή που έγραψε στο DNA μας την ιδεολογικοπολιτική μας ταυτότητα με ανεξίτηλο μελάνι...
Τι μου θυμίζει; Τι μου θυμίζει; Μήπως κάτι από ναζιστική Γερμανία; Από το ιδεολόγημα της Αρίας Φυλής; Μπαα, ιδέα μου θα 'ναι...

Σε αντίθεση πάντως με τον "κουτό συντηρητικό" υπάρχει κι ένα άλλο είδος ανθρώπου, ο "προοδευτικός", ο "ξύπνιος και ζωντανός φιλελεύθερος", στον οποίο "η συντήρηση, η στασιμότητα του είναι αφάνταστα βαρετή"... Μην τολμήσει κανείς να τον πει ανεμοδούρα, τυχοδιώκτη, καιροσκόπο, ωφελιμιστή, ατομικιστή κι εγωιστή!

Αν "έξυπνος" είναι όποιος απεμπολεί κάθε εθνικό και κοινωνικό ιδεώδες χάριν του ατομισμού κι εγωισμού του, όποιος δε σέβεται τα ιερά και τα όσια της φυλής χάριν της "προόδου", όποιος ομνύει στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας κι ανοίγει την κερκόπορτα στους λαθροόρκ, προτιμώ να είμαι "ΚΟΥΤΟΣ, ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΣ και ΖΗΛΟΦΘΟΝΟΣ"!

Αλλά, ας ξεχάσουμε τις ανοησίες του Νίκου Δήμου και του κάθε Νίκου Δήμου, που αναπαράγει αριστερόστροφα στερεότυπα.
Συντηρητισμός δε σημαίνει εμμονική, κομπλεξική προσκόλληση στην όποια φαυλότητα του παρελθόντος μόνο και μόνο επειδή ανήκει σε αυτό. Ο Συντηρητισμός είναι κλασικισμός.
Ας θυμηθούμε και τον συντηρητικό πολιτικό της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης Α.Ε.Guenther που πολύ σωστά είπε: «Το να είσαι συντηρητικός δεν είναι μια προσκόλληση σ’ αυτό που ήταν χθες, αλλά η ζωή αυτού που ισχύει πάντα.»
Αυτά για όποιον έχει ώτα για να ακούει και μάτια για να βλέπει.

Ας θυμηθούμε όμως και δυο (κατά Νίκο Δήμου) "τούβλα" του περασμένου αιώνα:
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης«Ἄγγλος ἢ Γερμανὸς ἢ Γάλλος δύναται νὰ εἶναι κοσμοπολίτης ἢ ἀναρχικὸς ἢ ἄθεος ἢ ὁτιδήποτε. Ἔκαμε τὸ πατριωτικὸν χρέος του, ἔκτισε μεγάλην πατρίδα. Τώρα εἶναι ἐλεύθερος νὰ ἐπαγγέλλεται χάριν πολυτελείας τὴν ἀπιστίαν καὶ τὴν ἀπαισιοδοξίαν. Ἀλλὰ ὁ Γραικύλος τῆς σήμερον ὅστις θέλει νὰ κάμῃ δημοσίᾳ τὸν ἄθεον ἢ τὸν κοσμοπολίτην, ὁμοιάζει μὲ νάνον ἀνορθούμενον ἐπ᾿ ἄκρων ὀνύχων καὶ τανυόμενον νὰ φθάσῃ εἰς ὕψος καὶ φανῇ καὶ αὐτὸς γίγας. Τὸ Ἑλληνικὸν Ἔθνος, τὸ δοῦλον, ἀλλ᾿ οὐδὲν ἧττον καὶ τὸ ἐλεύθερον ἔχει καὶ θὰ ἔχει διὰ παντὸς ἀνάγκην τῆς θρησκείας του.»
Ίων Δραγούμης: «Επειδή έτυχε να γεννηθώ Έλληνας, και επειδή οι Έλληνες την τωρινή στιγμή δε βρίσκονται   α κ ό μ α   στο στάδιο του σοσιαλισμού και επειδή περιτριγυρίζονται από έθνη με σύνορα που θέλουν να μας φάγουν, να μας εξαφανίσουν αν μπορούν, και επειδή εμένα δε μου καλοέρχεται να φαγωθώ από Βουλγάρους ή Ρώσσους (είμαι, βλέπετε, κ' εγώ μια ανάγκη, αφού υπάρχω), ― για τούτο θέλω  π ρ ώ τ α   ν α   ε ξ α σ φ α λ ι σ τ ε ί   η   ε λ λ η ν ι κ ή   μ ο υ   υ π ό σ τ α σ η  (μας το απαιτούν, βλέπετε, μας το επιβάλλουν τα τριγυρινά μισοάγρια έθνη), έ π ε ι τ α   ν'   α ν α π τ ύ ξ ω   τ ι ς   ο ι κ ο ν ο μ ι κ έ ς   μ ο υ   δ υ ν ά μ ε ι ς, και ύστερα ας διαλυθεί, ας κοσμοπολιτιστεί, ας σοσιαλιστεί, ας κάμει ό,τι θέλει το έθνος μας.»

Αν τώρα ο κ.Δήμου και ο κάθε κ.Δήμου θεωρεί ότι "κτίσαμε Μεγάλη Πατρίδα" ή ότι δεν "περιτριγυριζόμαστε από έθνη με σύνορα που θέλουν να μας φάγουν", να μας το πει για να βεβαιωθούμε κι εμείς κατά πόσον ισχύει ο ισχυρισμός του περί "κουτών συντηρητικών" και "έξυπνων φιλελευθέρων".

Y.Γ. 1: Αν κρίνω σωστά, το κείμενο αυτό πρέπει να πρωτοδημοσιεύθηκε στα τέλη του '70 - αρχές του '80. Έχει αναθεωρήσει καθόλου ο "ανοιχτόμυαλος" κ.Δήμου ή "συντηρητικώς" εμμένει στην ίδια ανοησία;

Υ.Γ. 2: Τέλος, ο κ.Δήμου, με το να λέει εμμέσως ότι όποιος συμφωνεί μαζί του είναι έξυπνος κι όποιος διαφωνεί κουτός, παρερμήνευσε εντελώς τη ρήση του Ιησού Χριστού, που έθεσε ως τίτλο του κειμένου του. "Πτωχοί τω πνεύματι" θα πει ταπεινοί, ευσεβείς (όπως και στην Παλαιά Διαθήκη).
Ίσως, λοιπόν, ο κ.Δήμου θα πρέπει να διδαχθεί από την ευαγγελική αυτή διδαχή, διότι πράγματι «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών» (Ματθαίος 5/ε: 3)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...