Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός με τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης


γράφει ο Βασίλης Πανδής

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "Real News", ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Λώρας Ιωάννου, "Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης απέτυχε παταγωδώς. Εκτιμάτε ότι ως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μείωση του ΕΦΚ;", είπε τα εξής:

"Είναι αλήθεια ότι στις δυο πρώτες περιόδους εφαρμογής του μέτρου της εναρμόνισης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, διαπιστώθηκε επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος, σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, πραγματική απώλεια εσόδων, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, και υστέρηση έναντι των στόχων, ύψους περίπου 740 εκατ. ευρώ.
Άρα, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Θεωρώ ότι η τροποποίηση πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες, αποτελεί θέμα προς άμεση αντιμετώπιση.
Άλλωστε, η εμμονή απέναντι σε μέτρα που δεν αποδίδουν δεν αποτελεί ένδειξη σοφίας."


Ευχαριστούμε για τη διαπίστωση, κ.Σταϊκούρα, όμως αφενός κομίζετε γλαύκαν εις Αθήνας και αφετέρου το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Ιδιαιτέρως δυσμενείς επιπτώσεις στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης -και συνεπακόλουθα μείωση και των κρατικών εσόδων εκ της φορολογίας- υπήρχε ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου αυτού. Γιατί δεν το διαπιστώσατε τότε και δεν διορθώσατε τις στρεβλώσεις; Μήπως δε σας άφηναν και δε σας αφήνουν ακόμη οι "ανώτεροί" σας, δηλαδή οι "τροϊκανοί";

Τέλος, καλές οι διαπιστώσεις. Και ανέξοδες. Τις διατυπώνει ο καθένας. Ούτε πρόπερσι, ούτε πέρισυ, όμως, ζέσταναν τους Έλληνες το χειμώνα. Ούτε πρόπερσι, ούτε πέρυσι έβγαζαν το μεροκάματο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Ούτε πρόπερσι, ούτε πέρυσι απέδωσαν τους τόσο πολύτιμους για την εθνική μας οικονομία φόρους στα κρατικά ταμεία.

Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός με τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης γιατί οι μόνοι ζημιωμένοι είναι ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...