Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Ίων Δραγούμης: «Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός»γράφει ο Βασίλης Πανδής

Στις 31 Ιουλίου 2014, συμπληρώνονται 94 χρόνια από τη δολοφονία του "Πατριάρχη" του ελληνικού Εθνικισμού, του μέγιστου Ίωνα Δραγούμη.

Υπήρξε άνθρωπος των ιδεών, μα και της πράξης.

Ήταν ένας από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα, από τη θέση του στο Προξενείο Μοναστηρίου, βοηθώντας τους Έλληνες αγωνιστές (εις εξ αυτών ήταν κι ο επ' αδελφή γαμπρός του Παύλος Μελάς) και παρεμβαίνοντας καίρια οπουδήποτε ο Ελληνισμός απειλείτο και πολλές φορές. Πάλεψε για την ένωση των Δωδεκανήσων με τη μητέρα Ελλάδα και λίγο αργότερα συμμετείχε στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

Ο Ίων Δραγούμης με το συγγραφικό του έργο έθεσε τα θεμέλια ενός άρτιου και συγκροτημένου ιδεολογικά εθνικιστικού κινήματος. Αγάπησε παράφορα τον Ελληνισμό και η ιδεολογία του βασιζόταν στον Εθνικισμό και τον Κοινοτισμό. Ο Εθνικισμός του Ίωνα Δραγούμη, όμως, δεν ήταν "ένα πουκάμισο αδειανό"· ήταν βασισμένος στο διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό και στη συνεχή ανάπτυξη αυτού (καμία αντιστοιχία με τους απολίτιστους "εθνικισταράδες" του σήμερα).

Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, αντιμετώπισε τεράστιες αντιδράσεις από το αθηνοκρατικό "ψευτορωμέικο" για την εθνική δράση του, κυνηγήθηκε από το κατεστημένο, εξορίστηκε δις (σε Κορσική και Σκόπελο) και τελικά δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1920 από το βενιζελικό παρακράτος.

Όπως θα έλεγε κι ο φίλος του Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, ο Ίων Δραγούμης «υπήρξε δίκαιος, σοφός, γενναίος./ Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...