Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Εις μνήμην Κυβερνήτου Ιωάννου Καποδίστρια



Προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στη Λωζάννη (πηγή). Στην Ελβετία ο Καποδίστριας τιμάται έως και σήμερα ως εθνικός ήρωας, για τη μεγάλη συνεισφορά του στη συγγραφή και θέσπιση του συντάγματος της χώρας. Ο ίδιος ο Καποδίστριας έγραψε κάποτε: «Οι Ελβετοί με βρίσκουν κάπως συγγενικό στον τρόπο που σκέφτονται και έναν καλό δημοκράτη. Το ξέρετε ότι μπορώ να υποδυθώ το ρόλο του δημοκράτη με μεγαλύτερη ευκολία, είναι ο πραγματικός μου ρόλος.» 

γράφει ο Βασίλης Πανδής

Σαν σήμερα πριν από 183 χρόνια δολοφονήθηκε άνανδρα ο κυβερνήτης της Ελλάδος Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831). Ένας άνθρωπος με αδαμάντινο χαρακτήρα· ένας πολιτικός ανήρ που θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει στην τάξη των φυλάκων-παντελών της πλατωνικής "Πολιτείας"· ένας πραγματικά μεγάλος Έλληνας που δόθηκε ψυχή τε και σώματι στην Πατρίδα του, χαρίζοντας την περιουσία της οικογένειάς του στα δημόσια ταμεία, αφιερώνοντας στην Ελλάδα και θυσιάζοντας γι' αυτήν την ίδια του τη ζωή.

"Φοίνικας"
Πριν δολοφονηθεί, κατάφερε να πείσει τις Μεγάλες Δυνάμεις να αναγνωρίσουν όχι απλώς την αυτονομία της Ελλάδος, αλλά την ανεξαρτησία της.
Προέβη στην πρώτη διοικητική διαίρεση του κράτους (13 "τμήματα", στα οποία υπάγονταν 63 "επαρχίες") και στην πρώτη απογραφή του λαού της Ελλάδος (1828).
Καταπολέμησε την πειρατεία στο Αιγαίο και εξεδίωξε από το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες) τα τελευταία εναπομείναντα τουρκικά στρατεύματα, δημιουργώντας τον πρώτο ελληνικό τακτικό στρατό και πολεμικό στόλο και ιδρύοντας το "Λόχο των Ευελπίδων" (πρόδρομο της σημερινής Σχολής Ευελπίδων).
Εισήγαγε την αλληλοδιδακτική μέθοδο στην εκπαίδευση και ίδρυσε αρκετά σχολεία ("Αλληλοδιδακτικά" και "Ελληνικά") και επαγγελματικές σχολές κατάρτισης ("Χειροτεχνία", "Πρότυπον Σχολείον", "Κεντρικόν Σχολείον", "Πρότυπον Αγροκήπιον", κ.α.).
Δημιούργησε δικαστήρια και συνέταξε κώδικα πολιτικής δικονομίας.
Ίδρυσε την "Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα" και το "Εθνικόν Νομισματοκοπείον" κι έκοψε το πρώτο ελληνικό εθνικό νόμισμα, το "Φοίνικα".
Έδωσε σημαντική ώθηση στη γεωργική παραγωγή, εισάγοντας στη χώρα νέα προϊόντα προς καλλιέργεια, καθώς και σύγχρονες μεθόδους. Επιπλέον έκανε σημαντικές προσπάθειες για τη διανομή των Εθνικών Γαιών σε ακτήμονες.

Στο εθνικό έργο του Καποδίστρια αντιτάχθηκαν οι εγκάθετοι των ξένων δυνάμεων και αρχηγέτες των ξενικών κομμάτων (Κωλέττης, Μαυροκορδάτος, Τρικούπης, Πολυζωίδης, Σούτσος), κοτζαμπάσηδες που δεν ήθελαν να χάσουν τα προνόμιά τους λόγω του νέου status quo (Μαυρομιχαλαίοι), πλούσιοι πλοιοκτήτες (Κουντουριώτηδες) και εν γένει όσοι είχαν συμφέροντα που περνούσαν από τη δημιουργία ενός μικρού, ασθενικού, ξενόδουλου κρατιδίου.
Για το ποιος ήταν πράγματι πίσω από τη δολοφονία του Κυβερνήτη έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Στο παρόν άρθρο θα αρκεστούμε στην αναπαραγωγή όσων είπε το 1840 ο στενά συνδεδεμένος με την υπόθεση της δολοφονίας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης: «Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τονε ματαβρεί, και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...