Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Περί των Μαρμάρων του Παρθενώνα: Το αγγλικό θράσος δεν έχει όριαγράφει ο Βασίλης Πανδής

Η βρετανική εφημερίδα «Spectator» φιλοξενεί άρθρο με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ακούστε κα. Κλούνεϊ, αν η Ελλάδα ξεπληρώσει το δάνειο 240 δις. $ της Ε.Ε., θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα», στο οποίο εν είδει επιχειρηματολογίας είναι συγκεντρωμένα όλα τα μυθεύματα που χρησιμοποιεί το αγγλικό κατεστημένο (ακόμη και τώρα που η κοινή γνώμη της χώρας έχει ήδη αρχίσει να παίρνει θέση υπέρ της αποκατάστασης της ηθικής τάξης και αρμονίας).
Προσπερνώ τις διάσπαρτες στο άρθρο αναφορές σε «ελγίνεια Μάρμαρα» κι όχι «Παρθενώνεια» και φτάνω σ' ένα εξωφρενικό σημείο, το οποίο και σας μεταφράζω:
«Δεδομένων των ταραχών, της οικονομικής κατάρρευσης και του γενικού χάους των τελευταίων ετών, θα 'ταν εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει πιο άμεσες ανησυχίες απ' το πού είναι τοποθετημένη μια σειρά διακοσμητικών πετρών [!] που διασώθηκαν [!] στις αρχές του 19ου αιώνα -με την άδεια των Αρχών των Αθηνών [!!!]- για να φυλαχθούν απ' το σταδιακό τεμαχισμό τους απ' τους χωρικούς [που θα τα τεμάχιζαν] για [να τα χρησιμοποιήσουν ως] άσβηστο ασβέστη[1].» 
  • Κατά πρώτον, λοιπόν, ο Ελληνισμός πάντα θα ενδιαφέρεται για τη διαφύλαξη της εθνικής του πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η οικονομική κρίση είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο.
  • Δεύτερον, το πόσον εκτιμάτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, κύριοι του «Spectator», φαίνεται απ' την έκφραση «μια σειρά διακοσμητικών "πετρών"». Γιατί αυτό ακριβώς είναι για σας· όχι το ακρωτηριασμένο μέλος μιας οργανικής σύνθεσης ενός μοναδικού μνημείου απαράμιλλης αισθητικής, αλλά «μια σειρά διακοσμητικών "πετρών"», η οποία τυγχάνει να είναι και η κότα με τα χρυσά αυγά που γεμίζει τα ταμεία του Βρετανικού Μουσείου.
  • Τρίτον, όσο για την «άδεια των Αρχών των Αθηνών», σε ποιες Aρχές αναφέρεται το άρθρο; Στους Τούρκους (!) κατακτητές (!) και το περίφημο εκείνο (άκυρο κατά τους ειδικούς) σουλτανικό φιρμάνι; Περαιτέρω σχόλια εν προκειμένω, νομίζω, περιττεύουν.
  • Τέταρτον, οι ίδιοι που τεμαχίσατε τον Παρθενώνα -διότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για σας, ώστε να κλέψετε κάτι απ' την αίγλη του- ήσαστε εσείς. Είναι πιθανόν βέβαια ορισμένοι αργυρώνητοι ιθαγενείς να τεμάχιζαν κάποια αρχαία μνημεία για οιονδήποτε λόγο, όμως, και πάλι αυτοί ήταν μια ελάχιστη μειοψηφία. Αρκεί ένα μικρό απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη για να πειστούμε ότι οι σκλαβωμένοι Έλληνες είχαν πλήρως διαμορφώσει εθνική συνείδηση και δεν επέτρεπαν το ξεπούλημα της προγονικής του κληρονομιάς:
«Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια -φαίνονταν οι φλέβες, τόσην εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα 'χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ' Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν. [...] Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: "Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε"
Στη συνέχεια του άρθρου, επισημαίνεται ότι η όλη συζήτηση λαμβάνει χώρα μόνο και μόνο για να αποπροσανατολιστεί η ελληνική κοινή γνώμη και προτείνεται ένας συμβιβασμός: τα Μάρμαρα να επιστραφούν στην Ελλάδα, όταν αυτή αποπληρώσει τα 240 δις. $ του δανείου που πήρε απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποδεικνύοντας ότι το θράσος του ανωνύμου αρθρογράφου δεν έχει όρια, διαβάζουμε:
«Ως τότε [δηλαδή ως την πλήρη αποπληρωμή του δανείου] προτείνουμε η Ελλάδα ν' αναγνωρίσει το ρόλο που έπαιξε ο Λόρδος Έλγιν στη διάσωση της χειροτερεύουσας κληρονομιάς της και ν' αποδεχτεί ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει μιαν εξαιρετική δουλειά στη συντήρηση των Μαρμάρων και στην επίδειξή τους τόσο σε μαθητές όσο και στο κοινό συνολικά.»
Εννοείται πως σ' αυτό το σημείο μένουμε άφωνοι... Τι ν' αντιτάξει κανείς στο επιχείρημα για τον «ανιδιοτελή λόρδο Έλγιν» που απλώς ήθελε να «διασώσει» τα Μάρμαρα και οὐδέποτε οὐδαμῇ οὐδαμῶς ήθελε να τα κλέψει; Αλλά ακλόνητο είναι και το επιχείρημα της «καλής συντήρησης των Μαρμάρων απ' το Βρετανικό Μουσείο»... Σάμπως προσπάθησαν ποτέ οι υπάλληλοί του να τα «καθαρίσουν» με ακατάλληλα υγρά και εργαλεία, πράγμα που οδήγησε στη διάβρωσή τους; [2]

Το άρθρο κλείνει, χρυσώνοντας το χάπι:
«Το να έχει το Λονδίνο λίγη απ' τη δόξα της Αρχαίας Αθήνας δε μοιάζει άσχετο με το πνεύμα της κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας.»
Ασφαλώς το πώς η «κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα» μπορεί να συμπορεύεται με τη στυγνή κλοπή της ελληνικής κουλτούρας, φαίνεται πως μόνον οι φίλτατοι Άγγλοι μπορούν να μας το εξηγήσουν.


***


Σημειώσεις:
[1]: Περί ασβήστου ασβέστη βλ. εδώ.
[2]: Περί του σκανδάλου του «καθαρισμού» των Μαρμάρων βλ. εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Οι περισσότεροι απο τους Άγγλους βρωμοκοπουν απο ένα μίλι μακρυά! Σήμερα η Αγγλία είναι ένα Ιουδαικο καθεστώς. Διαβάστε τις αποφάσεις που περνούν.260,000 είναι Εβραϊκής καταγωγής. Ο Κάμερον, τρομερός Συωνιστης. Ο ψήφος της Σκωτίας ήταν νοθευμένους. Είδατε την υποδοχή που κάνανε στο Ισραήλ όταν πήγε προσφάτως εκεί ο Κάμερον?? Αποθέωσης. Αυτό το κάνουν για τους σπουδαίους Εβραίους. Το ίδιο κάνανε και για τον Κερρυ της Αμερικής. Αυτός το έμαθε ότι ήταν Εβραίος έχει κάπου ένα χρόνο, δηλαδή στην ηλικία των. 68 ? κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαίνει συχνά στους Εβραίους να το μαθαίνουν όταν είναι γέροι ήδη! Γιατί? Δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...