Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Δημ. Αντωνίου: Το "Βαρουφάκειο" Κούρεμα του Χρέους: Ήταν τελικά τόσο απλό...


γράφει ο Δημήτρης Αντωνίου

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ! Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ:

1) Η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ECB (51 δισ. στο άρτιο) με άλλα "χωρίς ημερομηνία λήξης" (και συμβολικό επιτόκιο π.χ. 0.01%, ή 0%, τώρα πληρώνουμε 4.5%) (perpetual bonds), είναι "κρυφό", αλλά ουσιαστικό και ισοδύναμο με ένα ονομαστικό "κούρεμα" του χρέους, χωρίς να επιβαρύνει ταυτόχρονα τον ισολογισμό της ECB (με αποτέλεσμα ανάπτυξη και "τίμημα" στοιχειώδη και υγιή αύξηση του πληθωρισμού). Με ένα αστερίσκο. Να μην πληρώνουμε ασφάλιστρα κινδύνου στην ECB, τα οποία θα συμψηφίζονται με τα κέρδη που δικαιούμαστε από τν ECB από τις εργασίες της (φετινά κέρδη στην Ελλάδα 1.9 δισ !) (*). Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο των 51 δισ. δεν θα το πληρώσουμε ποτέ. Το κεφάλαιο θα καλυφθεί με "κοπή νέου χρήματος" από την ECB.
2) Τα ομόλογα που έχουν οι χώρες της ΕΕ (193 δισ.) το καλύτερο που ΘΑ μπορούσαμε να πετύχουμε είναι να τα εξοφλούμε με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που οι χώρες αυτές δανείζονται για να μας δανείσουν τα χρήματα αυτά. Είναι κι αυτό ένα είναι "κρυφό", αλλά ουσιαστικό και ισοδύναμο με ένα ονομαστικό "κούρεμα" του χρέους,
3) Εάν καταφέρουμε να μεταβιβάσουμε τα 50 δισ. της ανακεφ/σης των τραπεζών, που έχουν καταγραφεί ως "δημόσιο χρέος" στον ESM, τότε, τελικά ΔΕΝ χρωστάμε τίποτα !
Σε κάθε περίπτωση το θέμα του Χρέους ΛΥΘΗΚΕ !! (αυτά τα είχαμε προτείνει από το 2012 στην μελέτη μας "Grexit..." και στα βιβλία μου, αλλά ποιός μας άκουγε?...έστω και τώρα νοιώθουμε ότι εκπληρώσαμε το καθήκον μας στην ιστορία-βλ. την μελέτη μου Grexit παρακάτω).

Σχόλιο: Εάν μετά από π.χ. 100 χρόνια το ονομαστικό μας ΑΕΠ μας είναι 500 δισ. τότε τα 50 δισ. των ομολόγων αυτών είναι 10% του ΑΕΠ και τα εξοφλάμε -εάν θέλουμε- αμέσως σαν ρέστα και μπουρμπουάρ στο γκαρσόνι.

(*) Τα «ομόλογα χωρίς λήξη», στα οποία δεν αποπληρώνεται ποτέ το κεφάλαιο εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το βρετανικό θησαυροφυλάκιο το 1814, επί Ναπολεόντιων πολέμων και συνήθως έχουν σταθερό κουπόνι επιτοκίου σε ετήσια βάση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
1) http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf… (η αίτηση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου)
2) http://ftalphaville.ft.com/files/2015/01/ECJ-on-OMT.pdf
Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τις Λειτουργίες της ECB στα Αγγελικά.
3) http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf… Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τις Λειτουργίες της ECB στα Ελληνικά.
4) αρ. 14.4 και 21.2 του Καταστατικού της ECB

5) http://www.koutipandoras.gr/article/132557/varoyfakis-stoys-ft-den-zitame-diagrafi-hreoys-alla-tin-antallagi-toy Η πρόταση Γ. Βαρουφάκη

6) http://mati-gr.blogspot.gr/2015/02/perpetual-bonds.html Τι είναι τα ομόλογα (perpetual bonds) που πρότεινε ο Βαρουφάκης

6) http://zoidosia.blogspot.gr/2012/09/grexit.html Η μελέτη μου για το Grexit


Δημ. Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου