Το Κόστος Δανεισμού μας από την Τρόικα (και τους Θεσμούς !).
Ι. Πρώτη Δανειακή Σύμβαση (2010):
Χρηματοδοτικό Κόστος (Δανεισμού) από την ΕΕ (διακρατικό χρέος): Αρ. 5: Euribor + περιθώριο 4% + 0.5% για τα έξοδα, Αρ. 5(7): Αναπροσαρμογή εάν αλλάξει το Χρηματοδοτικό Κόστος
ΙΙ. Δεύτερη Δανειακή Σύμβαση (2012) (ν. 4060/2012, ΦΕΚ Α` 65/22-03-2012):
Χρηματοδοτικό Κόστος (Δανεισμού) από τον ESM: Ορισμοί (σελ.3), Επιτόκιο = Κόστος Χρηματοδότησης ESM + Περιθώριο (προκαταβάλλεται) (σελ. 6, 8-9) και αρ. 5 (σελ. 20).
Ομόλογα ESM: Επιτόκιο (κουπόνι) = 2.15%, yield = 1.5% (Ιούνιος 2014).
III. Διακρατικό χρέος προς τις χώρες της ΕΕ: Κόστος Δανεισμού π.χ. Γερμανίας. Επιτόκιο κρατικών ομολόγων = 0.01% (ή αρνητικό). Ονομαστικό Επιτόκιο Δανεισμού στην Ελλάδα = 2.1% (πραγματικό = 4.22%). Κέρδη Γερμανικής Κυβέρνησης 2010-15 = 55 δις! Η Γερμανία μας δανείζει δια μέσου της κρατικής τράπεζας kfw, η οποία δανείζεται –με την απόλυτη εγγύηση της Γερμανικής Κυβέρνησης- από τις αγορές με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και στην συνέχεια δανείζει εμάς με τεράστια κέρδη !
ΙV. Χρηματοδοτικό Κόστος (Δανεισμού) από το ΔΝΤ: Επιτόκιο = 3.6%
V. Ομόλογα στην 2γενή αγορά (χρέος στις αγορές): διάφορο
VI. Χρέος προς την ECB και τις άλλες Ευρωπαικές Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες είχαν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στην 2γενή αγορά με έκπτωση (υπό το άρτιο) στα πλαίσια του προγράμματος «αγοράς των ελληνικών ομολόγων» στην 2γενή αγορά με έκπτωση (υπό το άρτιο) (Securities Markets Programme – SMP).
Ο τρόπος και προυποθέσεις διανομής των κερδών των κερδών των Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών και της ECB, προς την Ελλάδα, που αυτές απέκτησαν από το πρόγραμμα «αγοράς των ελληνικών ομολόγων» στην 2γενή αγορά με έκπτωση (υπό το άρτιο) (Securities Markets Programme – SMP), ακολουθεί στους κανόνες του αρ. 71 του Καταστατικούς της ΤτΕ (όπως τροποποιήθηκε για την διανομή των κερδών της στο ελληνικό Δημόσιο της ΤτΕ του αρ. 71 του Καταστατικού της) ισχύει και για την διανομή (βλ. Γνώμη ECB της 20-02-2013 αριθμ. CON/2013/15)
https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/el_con_2013_15_f_sign.pdf
Με άλλα λόγια το κόστος για την Ελλάδα του χρέους αυτού, είναι ελάχιστο, ή μηδενικό (αν δεν είναι και αρνητικό !)
VII. Χρηματοδοτικό Κόστος (Δανεισμού) από τις αγορές (θεωρητικό): Κρατικά Ομόλογα: yield = 9%
VIII. Όμως, εκτός των παραπάνω όρων κι ονομαστικών επιτοκίων, τα δάνεια μας τα χορηγεί η Γερμανία (και οι άλλες χώρες) και με το πρόσθετο "επιτόκιο" (ρήτρα) των υποχρεωτικών ιδιωτικοποιήσεων" του, απαξιωμένου από την συνειδητά προκαλούμενη ύφεση, πολύτιμου κρατικού μας φυσικού πλούτου σε Γερμανικές Κρατικές ! Επιχειρήσεις (Ελληνικό, Αστέρας, Αεροδρόμια) κλπ. Γι αυτό και το "πάθος" τους να μας δανείσουν με τον ζόρι! Όποιος υπέγραψε και υπογράψει τέτοιες δανειακές συμβάσεις διαπράττει προδοσία κατά της Ελλάδος .
Links:
1) http://en.wikipedia.org/wiki/London_Agreement_on_German_External_Debts Συμφωνία του Λονδίνου 1953 για το Γερμανικό Χρέος
2) http://en.wikipedia.org/wiki/London_Agreement_on_German_External_Debts Σχέδιο Μάρσαλ 1947
Δημ. Αντωνίου. Από το υπό έκδοση βιβλίο μου: «Για Μια Ελλάδα Μάνα Ιδεών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου